Hírek a Szent Vendel kápolnáról


A Szent Vendel kápolna a város történetének és hitéletének különleges gyöngyszeme. 

Minden évben e kápolnától indul – a városlakók hitfogadalma szerinti, – Jézus Szíve tiszteletére tartott búcsú részeként az ünnepi zarándoklat a Duna partra, a komptragédia áldozataihoz.

Az épület központi elhelyezkedése és története miatt is kiváló missziós célt szolgálhatna, ha valamilyen formában nyitottá válna, mint ahogyan egykoron az Úr valós szolgálatában állt. Az utcai járókelőket megállíthatná, vagy épp befogadhatná néhány perc elcsendesedésre, imára, így is hordoznánk egymást és a város egységét imáinkban.

Az épület műemlék, ezért felújítása – megújítása szakszerű, előkészített tervezést és kivitelezést igényel, melyhez az örökségvédelmi hatóság engedélye is szükséges. Az épület látható és feltételezhető értékeinek vizsgálatát a győri Szent István Egyetem Építéstörténeti tanszéke, valamint az egyházmegyénkben dolgozó fa- és festő restaurátorok fogják végezni. A kutatások eredményeként javaslatot adnak az esetleges értékek megtartására. A mennyezeten leváló vakolat alatt díszítőfestés nyomai láthatók, noha még az idősebbek is fehérre festettként emlékeznek rá.

A tervezés alapját adó Értékleltár és Építéstörténeti dokumentáció után születhet döntés a kápolna további jövőjéről és használatáról, melyet az építészeti tervekben lehet pontosítani. A kivitelezési tervek már minden régi és új elemet pontos műszaki leírással foglalnak majd össze, ebben építészeti szempontból megfogalmazva a nyitottság vagy betekinthetőség igényét is.

A tervezési díjak és előkészítő munkák finanszírozására pályázatot nyújtott be a plébánia az önkormányzaton keresztül a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz, melynek eredményét nagy reménnyel várjuk.

Vassné Volf Klaudia


Az épület felújításához adománygyűjtésbe kezdett az egyházközség. Az első alkalommal mintegy 500 ezer forint gyűlt össze a „jókedvű adakozóktól”. Kérjük, ha tehetik, adományaikkal támogassák ezt a nemes célt, és adják át a felhívást Paksról elszármazott rokonaiknak, barátaiknak is! A felújítást segítsük imáinkkal is!